Vad är en utställning utan ljuset? Rätt ljus kan skapa en känsla, stärka ett intryck, sätta folk i stämning. Miljöljuset är en stor del av en utställning. I nära samarbete med formgivare och producent får man till den där stämningen i rummet. Det kan handla om att täcka innertaket med rött, lysa lövmönster på golvet, göra vågor på väggarna eller flammande lågor på draperierna. I vissa fall är det helt rätt att bara tända lysrören i taket.

Objektsbelysningen är viktig på ett annat sätt. Här skapar man tydlighet och framhäver utan att förändra. Att belysa en oljemålning med fel färgtemperatur kan vara förödande för upplevelsen. Här finns det mätbara värden som RA, lux och kelvin. Men i slutänden handlar det fortfarande om upplevelsen.

Sally Mann

En ljusshow kan vara allt från en lampa i en buske till OS-invigningens tusentals strålkastare, videoskärmar och högtalare som jobbar tillsammans. Syftet med en show brukar vara att man vill berätta något. Vi finns, vi byter namn, vi är störst etc.

De föreställningar jag gör är inte de största. Jag vill hellre få folk att le än gapa. Jag använder ljus, färger, tyger, rökmaskiner, rekvisita m.m för att förmedla ett budskap eller en känsla. Det kan vara pampigt, romantiskt, skrämmande eller kanske hoppfullt. Man väljer musik som passar och skapar showen i samklang med den. Här är det förändringarna som gör upplevelsen. Det kan vara allt från den minsta, subtila färgskiftningen till stora, svepande rörelser med bländande strålkastare.

viktor@hallonsten.se

0709-709727